вторник, 8 декември 2015 г.

Вкусна Бяла торта

  За Никул ден  традиционно се приготвя риба,и в нашия до тази традиция беше спазена,но всяко празнично събиране е приятно да завърши с нещо сладко ,което да погъделичка езика ни. Затова реших да направя и една торта. Съчетах две рецепти,сложих щипка фантазия и от мен и резултата беше много вкусен.За съжаление ,за което се Извинявам,не успях да снимам цялата торта   Но ето част от нея
 Сега ще споделя и рецептата . Блатовете реших да бъдат медени,ето продуктите нужни за тях:
250 гр. Меко масло
2 яйца
1 с.л. мед
1и 1/4 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч смлени орехи

 Първо разбих с миксера маслото със захарта,добавих едно по едно яйцата. Сложих меда ,а след това добавих и брашното смесено с бакпулвера ,като бърках с шпатула до поемането им,накрая налях прясното мляко и разбърках добре. От тестото изпекох в предварително загрята фурна на 180° ,в тава застелена с хартия за печене, 3 блата .
 Докато блатовете изстиваха  , се заех с крема :
4 жълтъка
160 гр захар
500 гр. сирене 'Маскарпоне"
200 мл. сметана
2 с.л ром

На водна баня, с непрекъснато бъркане с тел, сложих яйцата и захарта до получаването на гъст крем.След това се оставих малко да изстинат. Разбих маскарпонето с за кратко с миксера, след което към него се добавих яйчения крем и рома. В друга купа разбих сметаната и след това смесих с другия крем. И  Готово !
  Остана да сглобя тортата .Приготвих си малко сироп и намазах по малко блатовете. Слага се блат ,крем и се завършва с крем,с който намазах цялата торта , от всички страни. Оставих за малко в хладилника да стегне и приготвих бял ганаш за глазура. На водна баня разстопих 100 гр. бял шоколад ,към него с постоянно бъркане, добавих 50 мл загрята сметана и 20 гр краве мляко.Залях тортата ,а за финалната декорация се погрижи дъщеря ми,според която трябваше да има нещо шарено
  Тортата се хареса много на всички,надявам се и на вас !

Няма коментари: