вторник, 21 март 2017 г.

Вкусни букви за Празника на буквите

    Моята първокласничка вече знае всички букви и по този случай в училище беше организиран Празник на буквите. За да бъде празника с красив завършек ,главните герои в него трябваше да бъдат наградени с нещо сладичко. От доста време си бях набелязала една рецепта от Този блог  и сега дойде момента да я изпробвам.  Там са направени сватбени  меденки,моите бяха Научни 😊 За да са в тон с празника решихме на всяка сладка да има началната буква от имената на децата.


  Ето нужните продукти и рецептата
2 яйца
1чаена чаша захар
1/2 чаена чаша мед
1 чаена чаша олио
1 пакетче бакпулвер
подправки по избор (канела,джинджифил,портокалови корички, каквото ви душа иска )
Брашно -около 650гр или колкото поеме до получаването на меко тесто

  В тенджерка слагаме захарта и меда,и поставяме на котлона на слаб огън.Там бъркаме ,докато захарта се разтвори.Когато е готова се добавя пакетчето бакпулвер и подправките и се разбърква. Махаме от котлона и оставяме да изстине за няколко минути ,като забъркваме от време на време ,за да не се втвърди. Добавяме с бъркане яйцата едно по едно,накрая слагаме и олиото и бъркаме до хомогенна смес. С бъркане започваме да добавяме брашното.Когато сместа стане гъста започваме да замесваме меко тесто,като внимаваме да не прекалим с брашното за да станат сладките твърди. Когато тестото е готово се увива във фолио и се прибира за няколко часа в хладилника. От тестото се изрязват меденките в желаната форма и печем в предварително загрята фурна на 180° за 10-15 мин.
  След като бяха готови украсих с фондан,който залепих с маслен крем.

 

  Сладките за децата опаковах всяка в отделно пликче,като малко подаръче.




По време на празника Учителката разказа много хубава приказка.
  Имало едно време една баба и внуче. Внучето било много любопитно и все молело баба си да го научи да чете. Жената била все заета с домашната работа .Един ден замесила тесто за курабийки и повикала внучето за да ѝ помогне. То казало :
-Бабо ,но аз исках да ме научиш на буквите ,не да правя курабийки!
Бабата се усмихнала и му казала ,да бъде търпелив. От тестото тя направила всички букви от азбуката и ги изпекла.Когато били готови,ги показала на детето и обяснила,че ако всеки ден си хапва по една ,полека ще научи всички букви. То обаче било толкова любопитно,че излапало всички на веднъж .Така научило всички букви и можело вече, да чете и опознава света.


  Накрая всички първокласници получиха специално Удостоверение ,че са грамотни.




                                              Така изглеждаха и останалите меденки.



Няма коментари: