събота, 3 януари 2015 г.

Новогодишна торта


 За посрещането на новата година  е задължително да присъства нещо сладичко,всяка година правя торта.И сега ще ви представя тазгодишната,която се получи много сполучлива на вкус,изяде се набързо.
 Използвах рецептата за Торта дъга ,но намалих продуктите на половина,защото ми бяха нужни само 3 блата.Ето нужните ми неща за блатовете :

110 гр меко масло
120мл кондензирано мляко
240гр захар
200гр брашно
2 чаени лъжици бакпулвер
щипка сол
3 белтъка на стайна температура
60 мл прясно мляко
1ванилия
 Разбивам белтъците,ванилията и прясното мляко в купа. В друга купа разбърках брашното,бакпулвера ,захарта и солта.Към тях постепенно добавих маслото и кондензираното мляко и разбивам внимателно с миксера на ниски обороти.Към тази смес на няколко пъти се добавя белтъчната смес и се разбърква добре.Цялата смес се разделя на 3 еднакви части,едната боядисах с червена боя,втората с зелена ,а третата остана така. В тавата за печене сложих хартия за печене,намазана леко с олио и сложих първият блат да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса и пека.Така изпичам и другите блатове,като внимавам да не потъмнеят.
 Така изглеждаха готовите блатове. Докато те изстиваха започнах приготовлението на крема.Реших той да е класическият Крем Ванилия.За него ми бяха необходими:
1 л. прясно мляко
4 бр. яйца
1 ч.ч захар
1 ч.ч. брашно
1 ванилия
50 гр. масло
и няколко лъжици разбита сладкарска сметана
Яйцата се разбиват със захарта към тях добавяме постепенно брашното с бъркане ,и щом сместа го поеме добавяме и 1 ч.ч. от прясното мляко и ванилията. Останалото прясно мляко се слага на котлона да заври и към него добавяме сместа с постоянно бъркане.Така докато се сгъсти крема.Тогава аз добавям и маслото и разбърквам.А за да бъде по пухкав крема,щом изстине добавям няколко лъжици разбита сладкарска сметана и разбърквам с тел .
 Дойде и момента на сглобяване . В тава за торта облицована с хартия за печене,за по-лесно отделяне по-късно поставих първо белия блат ,залях с крема и наредих нарязан банан (у нас обичам е банани и затова почти на всички торти слагам) ,последва зеления блат,отново крем и накрая червения.Исках да се получи ефект с цветовете на Българското знаме.Покрих я със свежо фолио и поставих в хладилника за една нощ. Блатовете нямат нужда от сиропитане,не са сухи.
 На сутринта поставих торта на поднос,намазах със сметана ,полепих отстрани смлени орехи,а отгоре залях с разстопен шоколад и и направи няколко снежинки с бял.


Надявам се да ви хареса!

Няма коментари: